2014 m. birželio 27 d., penktadienis

Saldumynai. Skanėstai

CenTriuKas  rekomenduoja pasigaminti ir paragauti prancūziško skanėsto: Canneles Bordelais.
Kantrybės, truputis laiko ir pastangų- ir vualia, tirpstantis burnoje gardėsis !

Daugiau istorijos apie  šį skanėstą rasite čia.
Tai nei keksiukai, nei sausainiai, tai kažkas nepaprasto - verti nuodėmės pyragaičiai.

Receptas:

Reikės :
* 1/2 litro pieno  (geriau riebesnis)
* žiupsnis druskos
* 2 kiaušiniai + 2 tryniai
* 3 val.g š. skystos vanilės (ekstrakto) ( galima pakeisti į vanilės ankštį arba cukrų)
* 1-2 val.g š. romo ( pačio geriausio galima juodojo)
* 250 g cukraus
* 50 g sviesto
* 100g miltų
* sviesto (formelių ištepimui)
* rudojo cukraus formelių pabarstymui

PROCESAS:
Į indą suberiu miltus ir cukrų be žiupsnį druskos ir gerai išmaišau.
Tada į kaitinimui skirtą indą supilu pieną, įpilu vanilės ekstrakto bei romo (galima romo visai nepilti, arba pilti esenciją) ir pakaitinu pieną iki užvirimo.
Tuo metu, kol pienas kaista, į miltų+cukraus mišinį įmušu kiaušinius ir trynius.
Kitame kaitinimo inde išlydau sviestą.
Kol sviestas lydosi, miltų+cukraus+ trynių+kiaušinių masę gerai išmaišau mediniu šaukštu.
Tada į masę palaipsniui supilu išlydytą sviestą(išlydyti,bet neužvirti)  ir gerai viską išmaišau iki vienalytės vientisos masės.
Kai pienas gerai užkaito , jį dar karštą supilu ant masės (palaipsniui) ir maišau maišau maišau) Palieku, kad atvėstų...
Tešla turi būti tokia skysta kaip lietinių tešla (manau, perpus skystesnė).
Dabar vienas iš pagrindinių šio recepto niuansų - šią tešlą (uždengus indą) reikia palaikyti mažiausiai 1 h šaltai, o geriausiai būtų nuo 24 h iki 48 h šaldytuve ( beje, šią tešlą šaldytuve drąsiai galima laikyti iki 2- 3 dienų) , tiesiog per šį laiką tešla lyg subręsta vos vos sutirštėja ir Cannelés Bordelais žymiai geriau iškyla bei nuo to priklauso šių pyragėlių skonio sodrumas .Ištraukus išmaišyti.

KEPIMAS :
Įkaitinti orkaitę iki 250 laipsnių karštumo.
Formeles patepti sviestu ir apibastyti ruduoju cukrumi.
Tešlą lengviausia išpilstyti matavimo indu su snapeliu ir pilti ne iki viršaus.
5-15 minučių 250 laipsnių temperatūroje (geras ženklas, kai tešla formelėse pradeda virti - kunkuliuoja ir taip ji verda kažkur pusę kepimo laiko) , tada po 5-15 minučių temperatūrą staigiai sumažinu iki 160-170 laipsnių (pagal receptą tai turėtų būti180-190, bet manau, kad mano orkaitė tiesiog kaitresnė ir tas 10-20 laipsnių skirtumas labai jaučiasi) ir kepu ~50 ~60 minučių. Aišku, būtinai rekomenduoju sekti kepimo laiką, mat daug kas priklauso nuo pačios orkaitės - vienos vienaip kaista, kitos kitaip.... . Kažkur įpusėjus kepimo laikui, perkeliu groteles su pyragėliais į orkaitės apatinę (pirmą) pakopą.

Iškepę pyragėliai - požymiai:
* gan tamsiai apskrudę
* paviršiaus plutelė standi ir traški.
* ištraukus iš kepimo formelių puikiai išlaiko savo formą (nesugriūna/nesubliūkšta/nelinksta pusiau)
* perlaužus pusiau, vidus puikiai korėtas ir drėgnas.

Štai ir rezultatas:
 Tai puiki "valgomoji" dovana visiems, o ypač smaližiams :)

ĮKVĖPIMUI:
O čia iš tos pačios skanumynų-gardumynų serijos:







Visiems skanaus savaitgalio !

CenTriuKas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą